Den internationella matmarknaden heter i år Street Food Fiesta & Choco Festival. Förutom mat och delikatesser från olika länder säljs det också tvål och godis. Mamadou från Marseille säljer organiskt tvål och har tillbringat morgonen med att förbereda veckan i Vasa.

– Jag gillar Vasa, det är en bra stad och människorna är trevliga, säger han.

Han har besökt Vasa sju år i rad. Marknaden och alla försäljare turnerar i hela landet under fem månader, från maj till september.

Zoom

Mamadou från Marseille säljer ekologiska tvålar. Han har besökt Vasa sju år i rad. Foto: Johanna Långbacka



– Det är inga problem för mig att resa med de andra, det går bra. Försäljningen varierar lite från stad till stad. Seinäjoki och Vasa brukar vara bra, men Karleby var en besvikelse i år, säger han.

För chokladdelen av marknaden står bland annat italienaren Mohamed Chine. Han säljer handgjord choklad och nougat, samt inköpta kex. De första kunderna har redan lockats fram av chokladdoften.

– Vi har varit här förr och här är alltid en jämn kundström. Vi har inte märkt av någon förändring fastän det också heter Choco Festival i år. Människor kommer hit för att köpa till exempel nougat och så köper de choklad på samma gång eller tvärtom, säger han.

Både Mamadou och Mohamed Chine är förväntansfulla och hoppas att Vasaborna kommer till torget den här veckan. I matväg kan man hitta bland annat grekiska gyros, pizza och crepes.

Vasa Street Food Fiesta & Choco Festival kan besökas på torget fram till söndag.