Svenska statsministern Stefan Löfven meddelade i torsdags att han ombildar regeringen. Inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) fick avgå, medan försvarsminister Peter Hultqvist (S) sitter kvar.

Den politiska krisen bottnar i Transportstyrelsens IT-skandal, som få förstår sig på. Alliansen ville avsätta tre ministrar: Anna Johansson, Anders Ygeman, och Peter Hultqvist, men Löfven utryckte ett starkt förtroende för Hultqvist. Alliansen svarade på torsdagskvällen att de står vid sitt ord: att fälla Hultqvist. Just nu är det timeout tills Alliansen ger svar på tal.

– Jag blev förvånad över att Alliansen gick ut så hårt. De flesta är överens om att Löfven agerade ganska skickligt och smart. Jag vet inte heller om Alliansen hade spekulerat i att han skulle utlysa nyval eller avgå.

Häger trodde inte att de borgerliga skulle kräva misstroendeförklaring mot ministrarna, i synnerhet inte utan att invänta en granskning av konstitutionsutskottet.

– Jag tror inte att folk alls vet vem som har gjort fel och varför. Det är knappt att vi journalister ens vet vad som har hänt. Infrastrukturministern fick avgå för att hon hade en inkompetent statssekreterare, inte för att hon hade begått något misstag. När den här skandalen briserar blir det ansvarsutkrävande i flera led. Ska man hålla infrastrukturministern ansvarig för att hennes statssekreterare inte slog larm?

Den avgående inrikesministern Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist roll i härvan är fortfarande oklar, men statsminister Löfven bedyrar att ministrarna är medskyldiga.

– Ingen har väl kunnat säga att skadan har blivit större därför att inte Ygeman och Hultqvist inte informerade statsministern. De har, enligt vad jag har förstått, vidtagit sina åtgärder.

Ygeman gästar ofta Hägers radioprogram. Kvällen efter Löfvens presskonferens verkade Ygeman gladlynt och skämtsam. Häger menar att han mycket väl kan komma tillbaka som statsråd eller statsministerkandidat. Häromdagen uttalade han sig däremot lite oroväckande och komiskt.

– Jag frågade varför han inte informerade statsministern när han i mars i fjol fick reda på ett allvarligt missförhållande. Man höjde på ögonbrynen av hans svar. Han sa att det inte fanns något rum där man kan tala om hemliga ärenden.

Häger tycker också att det är lite udda att man inte kan ta upp dylika ärenden på regeringssammanträden. Han tror att den här affären innefattar fler hemligheter som allmänheten inte känner till.

Sverige har en osannolik regering

Häger jämför det politiska spelet med schack, man måste tänka flera drag framåt. Sverige har för tillfället en minoritetsregering med en borgerlig opposition i riksdagen. Om de fyra borgerliga partierna och Sverigedemokraterna bestämmer sig för att avsätta en minister, så gör de det.

– Det betyder att Alliansen hela tiden har möjligheten att fälla någon. Visst är det egentligen märkligt att en minoritetsregering kan fortsätta.

Efter nästa val kan det väl hända att Sverige har en borgerlig regering, men chansen är liten att de tar med Sverigedemokraterna. Därför undrar Häger om Alliansen alls vet vad de gör.

– Alliansen kan ju sitta vid makten om ett drygt år och då kan de rödgröna och SD knäppa dem på näsan igen. Att höja den politiska konfrontationsnivån kan straffa sig i ett skakigt parlamentariskt läge.

Ju konkretare desto större skandal

Det är oklart hur stor det här drevet blir, men Häger gissar att krisen inte kommer att han en särskilt stor inverkan på riksdagsvalet om ett år.

– Vad är det som gör en skandal stor? Det är inte alltid substansen i skandalerna som avgör ifall någon får gå eller inte. Ofta är det något konkret som alla begriper som engagerar, till exempel om Mona Salin tar ut några tusen kronor med jobbets bankkort och köper blöjor för pengarna.

Det som behövs nu är skickliga journalister som kan förklara övergripande och pedagogiskt. Ingen blir klokare av ping-pong-journalistik som upprepar vad politikerna säger, men saknar grund.