Delstatens guvernör utlyste redan tidigare på dagen undantagstillstånd i staden på grund av den vita högerextremistmarschen, som andra demonstranter protesterade mot.

– Jag är förkrossad över att ett liv har förlorats här, skriver stadens borgmästare Mike Signer på Twitter.

Bilen körde i hög hastighet på flera antirasistiska demonstranter. Därefter backade den lika snabbt genom folkmassan i vad som ser ut att vara en medveten attack.

Högerextremisterna motsätter sig planerna på att ta ner en staty på sydstatsgeneralen Robert E. Lee (1807–1870), som försvarade slaveriet.

Redan på fredagen utbröt de första våldsamheterna. Hundratals högerextremister deltog då i ett fackeltåg genom University of Virginias campusområde samtidigt som antirasister försökte störa marschen.

Trump fördömer

I Charlottesville har demonstrationen lett till skarpa avståndstaganden från politiskt håll, liksom till den största poliskommenderingen på 30 år. Även Donald Trump fördömde våldsamheterna.

– Det finns ingen plats för den här typen av våld i Amerika. Låt oss enas! skriver presidenten på Twitter.

Samtidigt pekade borgmästare Michael Signer ut just Trump som medansvarig.

– Jag ska inte hymla om det. Jag lägger en stor del av skulden för vad vi ser i Amerika i dag vid Vita husets tröskel och människorna runt presidenten, säger Signer, som anser att presidenten underblåste rasism under sin valkampanj.