NyhetsbildZoom
Polisens kriminaltekniker undersöker ubåtens torn efter att Nautilus lastas ombord på en lastbil natten till söndagen. Ubåten lyftes i land i Frihamnen i Köpenhamn. Foto: Johan Nilsson

Ubåtsägaren har lämnat ny förklaring

FNB–John Alexander Sahlin/TT -
Den danska ubåten betraktas som en potentiell brottsplats – men ingen kropp har hittats.

Med dykare och flygplan fortsätter nu den stora sökinsatsen efter svenskan.

– Det verkar vara en medveten handling att ubåten sjunkit, säger polischefen Jens Møller Jensen i Köpenhamn.

Kriminaltekniker undersökte ubåten Nautilus i flera timmar på söndagen och vid lunchtid fick Jens Møller Jensen, chef för Köpenhamnspolisens avdelning för mordutredningar, en rapport från polisens kriminaltekniker som gjorde att en snabbt inkallad pressträff kunde hållas vid Politigården i centrala Köpenhamn.

– Ubåten har genomsökts och där finns ingen person, varken död eller levande, säger Møller Jensen.

Nu börjar en noggrann spårsäkring av ubåten tillhörande Peter Madsen, som sedan i går eftermiddag sitter häktad misstänkt för att av "oaktsamhet" ha orsakat en svensk kvinnas död.

– Det kommer troligtvis ta resten av dagen för våra tekniker och de betraktar fortfarande ubåten som en potentiell brottsplats. Att vi inte hittat någon i ubåten gör att vi fortsätter sökningen efter svenskan.

Sökpådraget sker i Kögebukten utanför Själland och i södra Öresund, och det danska försvaret hjälper polisen i den stora insatsen. Sonarutrustning och dykare används bland annat i arbetet.

– Jag har fått veta att det är mycket svårt, det är ett relativt stort område som vi söker i, säger Møller Jensen.

– Vi uppmanar folk som är i området, och ser något som flyter omkring, att segla förbi och ge information om det är något misstänkt, och inte bara tro att det är det vanliga skräpet i havsmiljön.

Söker på land

Med hjälp polishundar har det även gjorts sökningar efter den svenska kvinnan på land.

– Vi har också samlat in massiva mängder videomaterial och vi arbetar med att gå igenom det, säger Møller Jensen och uppmanar folk som har upplysningar om den försvunna svenskan att kontakta polisen.

– Vi utesluter inga möjligheter och hoppas att vi kan hitta svenskan vid liv, men omvänt är vi är också förberedda på att det tyvärr inte behöver vara så.

Ubåten bärgades på lördagskvällen flyttades sedan till Nordhavn på natten. Medan båten låg i vattnet kunde dykare inte gå in i den, men på söndagen tog polisens kriminaltekniker sig in i farkosten.

– Om ubåtens inre är intakt kommer det sannolikt att finnas spår efter ett eventuellt brott. Om den först måste tömmas på saltvatten måste de skynda sig innan vattnet förstör biologiska spår, sade Kurt Kragh, tidigare mordutredare vid danska polisen, till Ekstrabladet.

Motstridig uppgift

Misstanken om att ubåten sjönk på grund av en medveten handling strider mot vad Peter Madsen själv har sagt om sänkningen, nämligen att det var på grund av ett fel med ballasttanken i ubåten. Svenskan var ombord på ubåten i torsdags kväll, men är sedan dess försvunnen.

– Vi har många bilder från när ubåten åkte ut. Vi är intresserade av att veta mer om var de två har setts och när. Det kan vara mycket intressant för oss att höra om deras position, säger Jens Møller Jensen.

Madsen förnekar brott, men häktades för "uagtsomt manddrab", alltså för att av "oaktsamhet" har orsakat den svenska kvinnans död.

Tidigare har Peter Madsen uppgett att den svenska kvinnan gick i land vid 22.30-tiden lokal tid på torsdagen. Huruvida den misstänkte mannen står fast vid sin förklaring fick Köpenhamnspolisens Jens Møller Jensen frågor om vid pressträffen utanför Politigården.

– Han har sagt att han lämnade henne klockan 22.30 på Refshaleøen. Sedan har vi fått en annan förklaring, men jag varken kan eller vill säga mer om det, säger han.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Oravais Teater får mittnordiskt kulturpris

ORAVAIS Mittnorden-kommitténs stora tematiska kulturpris går i år till två teaterföreningar: Oravais Teater och Ånge Kabaré.

Nyhetsbild
Sport

Sport förlorade mot Tappara

ISHOCKEY Tappara fick ganska enkelt greppet om matchen och släppte det aldrig. Sport gjorde det svårt för sig mot de regerande mästarna.

Nyhetsbild
Lokalt

Många jobbar för att unga ska stanna

VASA Jobb direkt efter studierna. Det är knepet för att få unga att stanna i Österbotten. Men att fånga dem i tid är en utmaning.

Mest läst senaste veckan