De vanligaste orsakerna till att österbottniska ungdomar flyttar bort är möjligheten till arbete och studier men också önskan om att få bo på en större ort än hemstaden eller hembygden. Det visar en utredning gjord av Migrationsinstitutet, som kartlägger hur ungdomar i Österbotten och Mellersta Österbotten ser på framtiden.

Varför flyttar man? Vem flyttar? Hur ser ungdomarna på den egna regionen? Kan studerande från andra orter och länder tänka sig att stanna kvar efter studierna? Det är några av de frågor som finns i enkäten som besvarats av cirka 4300 ungdomar som utredningen baserar sig på.

Enligt en rapport om utredningen är svenskspråkiga mer benägna att stanna kvar och återvända till hemregionen än finskspråkiga ungdomar. Finskspråkiga har i sin tur lägre tröskel att flytta till andra orter i hemlandet.

En majoritet av österbottniska studerande på annan ort tror att de inte kommer att återvända till regionen inom de kommande tio åren. Däremot anser de att Österbotten erbjuder en god uppväxtmiljö för barn och bland de som börjat fundera på att bilda familj känns det tryggt att kunna bo nära de egna föräldrarna.

Endast fem procent av studerande från annan ort som studerar i Österbotten och Mellersta Österbotten planerar att bo kvar i regionen om 10 år.


Unga efterlyser en mer mångsidig arbetsmarknad

För att lösa de ungas flyttbenägenhet anser ungdomarna att regionen borde satsa på en mångsidig arbetsmarknad, på goda förbindelser, rikt fritidsutbud och öppen samhällskultur. Särskilt internationella studerande efterlyser praktikplatser för att komma in på arbetsmarknaden.

Ungdomarna som deltagit i enkäten är indelade i tre olika ålderskategorier från elever i högstadieåldern till tredje stadiets studerande. Ungdomarna som deltagit i enkäten kommer från alla österbottniska regioner, städer och landsbygd, studerande med bakgrund från annan ort och österbottniska ungdomar som nu studerar utanför regionen. Bland deltagarna finns både svensk, finsk och -engelskspråkiga personer.

Utredningen har gjorts i samarbete med projekt Ungdomsenkäten vid Åbo Akademi. Finansiärer och samarbetspartner för projektet är utvecklingsbolagen i Österbotten och Karlebyregionen (VASEK, KOSEK, Utvecklingsbolaget Concordia, Dynamo Närpes och Kristinestads Näringslivscentral) samt Migrationsinstitutet och Karleby stad.