Samtidigt som dansken sitter häktad fortsätter sökandet efter den försvunna journalisten.

Köpenhamns byret (tingsrätt) har ändrat grunden för häktningen av ubåtsägaren Peter Madsen. Dansken är nu misstänkt för vållande till annans död under särskilt försvårande omständigheter. Rubriceringen brukar användas exempelvis i fall där bilförare har varit berusade och brottet kan ge fängelse i upp till åtta år.

Madsen är misstänkt för att ha orsakat den svenska journalisten Kim Walls död. Hon sågs ombord på uppfinnarens hemmabyggda ubåt i torsdags kväll i Köpenhamn. I fredags förmiddag sjönk ubåten i Kögebukten och Madsen kunde räddas iland. Han har hävdat att han släppt av Wall på land vid 22.30-tiden i torsdags lokal tid, men hon har inte återfunnits. I lördags häktades Madsen i 24 dagar misstänkt för brott.

Hittade flytväst

Samtidigt pågår sökandet efter svenskan. Svenska Sjöräddningssällskapet har hittat en flytväst i ett grunt område runt ön Saltholm, direkt norr om Öresundsbron, men Köpenhamnspolisen gör bedömningen att fyndet i nuläget inte har med det aktuella brottsfallet att göra.

– Vi gjorde en bedömning att det kunde vara av intresse, men vi vet ju inte mycket. Vi letar efter avvikelser och vi hittade en sådan som vi bedömde vara intressant. Vi fortsatte att söka där men hittade inget mer, säger Fredrik Winbladh, stationsansvarig i Barsebäckshamn.

Dansk polis uppger att Saltholmsområdet inte kommer att undersökas närmare eftersom det genomsökts flera gånger tidigare med hjälp av flyg. Sjöräddningssällskapet fortsätter nu att söka i svenskt vatten, söder om Barsebäckshamn, med en elva meter lång båt och en vattenskoter.

– Vi har några intressanta områden i vikar som vi vill titta på, säger Winbladh.

Tänker på anhöriga

Spaningarna görs som övningar eftersom sjöräddningen inte har fått några direktiv eller sökområden från någon myndighet.

– Vi har tagit ett lokalt initiativ till detta. Vi känner till området och känner med tanke på de anhöriga att vi vill göra någonting, säger Fredrik Winbladh.

"Uagtsomt manddrab"

  • Den svenska journalisten Kim Wall är försvunnen sedan i torsdags kväll, då hon senast sågs ombord på dansken Peter Madsens ubåt i Köpenhamn.
  • Madsens ubåt sjönk vid 11-tiden lokal tid på fredagsförmiddagen i Køgebukten. Han har hävdat att han släppt av Kim Wall på land vid 22.30-tiden på torsdagen, men dansken blev senare misstänkt för att ha orsakat hennes död.
  • Under lördagen häktades Madsen misstänkt för "uagtsomt manddrab", vilket i Finland motsvarar "dödsvållande".
  • Senare har Köpenhamns byret (tingsrätt) ändrat grunden för häktningen till vållande till annans död under särskilt försvårande omständigheter. Rubriceringen brukar användas exempelvis i fall där bilförare varit berusade eller narkotikapåverkade. Brottet kan i Danmark ge fängelse i upp till åtta år.
  • Påföljden för "uagtsomt mandrab" av normalgraden är böter eller fängelse i fyra månader.
  • Källor: strafferettshjaelpen.dk, hviidadvokater.dk, Ritzau