Presidentens kansli meddelade om besöket på torsdagen.

Niinistö tror att bakgrunden är att USA blivit mer intresserat av Finland.

– Inte bara av Finland som Finland, utan av Finlands sätt att sköta saker och ting, sade Niinistö när han träffade chefredaktörer på Gullranda på torsdagen.

Bjöds in i fjol

Niinistö berättade att han fått en inbjudan av Trump redan under ett telefonsamtal i november.

– Det var mest pro forma (för formens skull), jag registrerade det inte på det sättet.

Niinistö säger att man tidigare redan tittat på olika datum för ett besök men att de har inhiberats.

Niinistö säger att Finlands transatlantiska relationer fungerat bra och blivit tätare, om man ser på Finland skilt från EU-fronten.

På EU-nivå har det funnits en oro för huruvida Natos artikel fem håller eller inte.

– Den oron verkar vara över, sade Niinistö.

Däremot verkar USA:s nya sanktioner mot Ryssland vara ganska svåra för EU, enligt Niinistö.

Aaltola: Visar att Finland är viktigt

Programchefen Mika Aaltola vid Utrikespolitiska institutet säger att man väntat länge på ett bilateralt möte mellan USA:s och Finlands presidenter, så det var ingen överraskning att Niinistö åker till Washington. Men tidpunkten var aningen oväntad eftersom det är bråda tider för Trump och hans administration, säger Aaltola.

Att besöket blir av kan ses som ett bevis på uppskattning, som visar att Finland är viktigt.

– Det är smickrande för Finland att USA noterar Finlandsrelationen som så viktig att man vill uppdatera sig om bilaterala och multilaterala teman med Finland, säger Aaltola.

USA har ofta träffat ledare för flera länder på en gång till exempel vid besök i Norden eller Baltikum. Också Finland har deltagit i möten mellan USA och Norden, men några bilaterala besök har det inte varit på flera år.

– Jag tror att det här på sätt och vis också handlar om att det är Finlands tur, säger Aaltola.

Finland ger perspektiv på Ryssland

Aaltola räknar upp faktorer som kan ha bidragit till mötet. Relationerna mellan USA och Finland har blivit närmare de senaste åren tillsammans med de övriga nordiska länderna. Finlands geografiska läge intill Baltikum är viktigt, liksom också relationen till Ryssland. President Vladimir Putin besökte Finland senast i juli.

– Under de här omständigheterna, där det är mycket svårt för Trump att närma sig Ryssland, kan Finland ge ett visst perspektiv på hur det är med Ryssland just nu och var Putins tankar rör sig.