Kontraktet som undertecknades i dag av Pan Jiaofeng, direktör för Kinas vetenskapsakademi CASISD, och Vasa universitets rektor Jari Kuusisto innebär att de ska samarbeta kring innovations- och företagspolitik, vetenskaps-, teknologi och innovationsstrategier.

– Med det här kontraktet grundar vi vårt gemensamma institut för Kina och Finland. I fortsättningen kommer institutet att bli en nordisk knutpunkt, säger Kuusisto i ett pressmeddelande.

Nästa år kommer man att ordna ett gemensamt seminarium som fokuserar på rapporteringen av innovationspolitik i Norden och Kina. I och med institutet blir det också möjligt att utöka forskningssamarbetet samt forskar- och studerandeutbytet mellan länderna. Fokus kommer också att ligga på att stöda kontakterna till företagsvärlden.

En av bakgrundskrafterna till kontraktet är SC-Research, forskningsgrupp i produktionsekonomi vid Vasa universitet som länge har samarbetet med forskare vid Kinas vetenskapsakademi.

– Vi har redan under sju års tid arbetat med gemensamma projekt. Forskare från Kinas vetenskapsakademi besökte Vasa universitet 2013 och höll ett seminarium, säger Kuusisto.