Åtal har nu väckts för styckningsdråpet i Jakobstad, uppger Riksåklagarämbetet. Dråpet skedde i februari.

En man från Pedersöre åtalas för dråp och brott mot griftefrid. Mannen har under förundersökningen erkänt att han orsakat offrets död och hanterat kroppen.

Under förundersökningen uppgav polisen att den 43-årige mannen misstänks ha dödat en man från Jakobstad i sin bostad och styckat kroppen. Efter det försökte han göra sig av med likdelarna bland annat genom att gömma den i en sopcontainer, uppgav polisen.

Polisen undersökte fallet som mord, men rubriceringen ändrades till dråp i åtalsprövningen. Häradsåklagare Kimmo Lampinen vid Österbottens åklagarämbete sade i det här skedet inte varför brottsrubriceringen ändrats.


Brottsligt förflutet

Den misstänkta mannen är sedan tidigare flera gånger dömd för misshandel med eggvapen. Av de våldsbrottsdomar som FNB sett är den äldsta från Karleby tingsrätt 2003. Enligt domen hade mannen skurit offret i ansiktet.

Mannen har också dömts för att ha knivskurit den andra åtalade i fallet, en 46-årig kvinna. Hon åtalas för brott mot griftefrid. Hon har nekat till misstankarna. Kvinnan har tidigare dömts för överlämnande av fortskaffningsmedel till berusad och för trafikförseelser.

Målet tas upp i rätten den 7–8 september. Orsaken till att rättegången hålls i Vasa är att det finns tekniska möjligheter till bättre säkerhetsarrangemang och en större vaktstyrka än i Jakobstad, och myndigheterna har bedömt att det är nödvändigt i ärendet.