Moderaterna i Örebro län och Södermanland meddelar nu att de vill ha en ny partiledare. Därmed kräver sju länsförbund att partiledaren byts ut.

Länsförbundet i Östergötland, vars ordförande redan i maj krävde Kinberg Batras avgång, ska lämna besked i frågan i morgon.

– Hon når inte ut med den moderata politiken till väljarna och måste kliva åt sidan, säger Anders Åhrlin, ordförande för Moderaternas länsförbund i Örebro vid en presskonferens.

Länsförbundet i Södermanland kräver också Batras avgång, efter möten på förmiddagen. Situationen för partiledningen har blivit ohållbar, anser Södermanland.

– Förtroendet är förbrukat och Moderaterna behöver en ny riktning och en ny partiledare för att ta oss ur krisen, skriver ordförande Erik Bengtzboe i ett sms till TT.

Under dagen och i morgon väntas fler besked från länsförbund.


Gotland anslöt sig till upproret

I går krävde Moderaternas kanske tyngsta länsförbund, Stockholm, partiledarens avgång – liksom förbunden i Dalarna, Västerbotten och Uppsala län samt ungdomsförbundet Muf. I morse anslöt sig även Gotland till det interna upproret.

– Efter att ha pratat med min styrelse står det klart att det saknas ett förtroende för partiledaren. Därför ställer vi oss bakom kraven på att sammankalla valberedningen för att nominera en ny partiledare, säger den moderata riksdagsmannen Jesper Skalberg Karlsson till Helagotland.

Moderaternas oppositionsråd i Östersund, Pär Jönsson, är inne på samma linje. Hans länsförbund, Jämtland, har ett extrainkallat möte om partiledarfrågan i morgon, fredag, på kvällen.

– Hon (Kinberg Batra) upplevs som stel och liknande i massmedia. Vi har haft goda chanser att vända saker i och med affären i Transportstyrelsen, men det lyfter inte, säger han till P4 Jämtland.


Har förtroende

Västernorrland är ett av de länsförbund som uttrycker ett fortsatt förtroende för partiledaren. Men frågan om Anna Kinberg Batra kan sitta kvar på posten har ännu inte lyfts inom förbundet och ska göra det "i närtid", enligt ordförande Jörgen Berglund.

– Vi står bakom Anna, men vi kommer att föra en diskussion om det här i förbundsstyrelsen, säger han till TT.

Även Gävleborgs län står bakom Anna Kinberg Batra. Där finns inget särskilt möte planerat för att diskutera frågan.