Vinnarna i den första nordiska mattävlingen Embla har korats på prisfesten som på torsdagskvällen hölls i samband med det danska miljö- och matministeriets toppmöte, Better food for more people i samband med Copenhagen Cooking i Köpenhamn. Embla är den första nordiska mattävlingen någonsin, som har instiftats för att hylla det finaste i det nordiska köket; råvaror, livsmedel, produktionsmetoder och de proffs som står bakom maten. Embla ska bidra till att stärka den gemensamma matidentiteten och kulturen samt öka intresset för nordisk mat, även utanför Norden.

Thomas Snellman från Pedersöre har startat och utvecklat de så kallade reko-ringarna. Projektet har nu fått ett nordisk erkännande genom att Snellman vann i kategorin årets matentreprenör.

- Det känns lite omtumlande och jag är självfallet glad att det gick så här bra. Jag visste inte ens vilka mina medtävlare var innan tävlingstillfället, säger Snellman.

Han tror att utmärkelsen kommer att bidra till att reko-ringarna sprids över Norden.

- Genomslagskraften vi får genom det här blir en språngbräda, säger Snellman.

Michael Björklund och Smakbyn valdes till Nordisk matkommunikatör.

Ungefär 150 tävlande och deltagare var på plats i Köpenhamn. Bland annat Prinsessan Marie av Danmark var en av prisutdelarna på prisfesten. Tävlingens vinnare har utsetts av en samnordisk jury, som har bedömt de nominerade i Emblas sju priskategorier.

Vinnare av Embla 2017

  • Nordisk mathantverkare 2017: Leif Sørensen, Fish Chips, Färöarna (Finlands nominerade: Järki särki och företagare Marja Komppa & Ari Seppälä), vars fiskförädlingsföretag i Korpilahti tillverkar fiskkonserver av mört)
  • Nordisk råvaruproducent 2017: Dímunargardur, Färöarna (Finlands nominerade: Malmgård Egendom och familjen Creutz, som i Lovisa odlar och förädlar ekologiskt spannmål samt har inriktat gårdens verksamhet på matturism)
  • Nordisk mat till många 2017: Annika Unt, Sverige (Finlands nominerade: St. Michels stads mat- och renhållningstjänst, som dagligen erbjuder måltidstjänster i daghem, skolor, servicehem och personalrestauranger i St. Michels-området) 
  • Nordisk matkommunikatör 2017: Michael Björklund, Smakbyn, Åland (Finlands nominerade: Webbsidorna och evenemangen för matsvinnkampanjen Saa Syödä!, Motiva Oy)
  • Nordisk matdestination 2017: Heimablídni; Färöarna (Finlands nominerade: Majatalosta majataloon-utfärderna, som hör till en gemensam produktfamilj i samarbete mellan fyra värdshus i Norra Karelen)
  • Nordisk matentreprenör 2017: (Finlands nominerade: Thomas Snellman, utvecklare av REKO-handelsmodellen för närmat samt primus motor för att sprida REKO-modellen)
  • Nordisk mat till barn och unga 2017: Geitmyra Matkultursenter, Norge (Finlands nominerade: Det av yrkesköksexperterna, Ammattikeittiöosaajat ry, utvecklade Skolmatdiplomet och Smakalfabetet-diplomet)