Niinistö, hans fru Jenni Haukio, svenska kungaparet och enligt polisens uppskattning minst 10 000 människor deltog i festivalens invigning i Kungsträdgården.

Den varma stämningen ansåg Niinistö att speglar den nära relationen mellan Finland och Sverige, som dessutom har blivit djupare år för år.

– Jag insåg precis att det här var fjärde gången jag träffade kungen i år och Sveriges statsminister träffade jag förra veckan. Samarbetet har egentligen blivit intensivare på alla sektorer och nu verkar också näringslivet ha mycket kontakt med varandra. Så den här gamla förbindelsen är nu i god form, sade Niinistö till journalister på kvällen innan han reste tillbaka till Finland.

Presidenten förmedlade också kung Carl Gustafs hälsning: kungen beklagade knivdåden i Åbo för Finlands folk. Niinistö sade att det var naturligt att attacken kom på tal eftersom fruktansvärda dåd inträffat också i Sverige.

Det var i april som fem människor dödades och 15 skadades när en lastbil mejade ner folk i centrum av Stockholm.

– Säkerligen är det så att det samarbete vi nu talar om också måste bedrivas på säkerhetens område, sade Niinistö.

Victoria och Daniel deltog i lunchen

Presidentparets dag i Stockholm började med en gemensam lunch med kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på Kungliga slottet. I den deltog också kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip.

Från lunchen flyttade sig presidentparet till Kungsträdgården, som redan hade fyllts av festivalgäster som viftade med Grattis Finland 100 år-flaggor. Publiken verkade till största delen bestå av sverigefinnar.

Festivalen pågår i tre dagar och är jubileumsårets största evenemang utomlands.

Niinistö och kung Carl Gustaf deltog också i jubileumsseminariet med näringslivstemat ”Finland och Sverige, tillsammans mot framtiden” på Finlands ambassad. Både presidenten och kungen talade om betydelsen av samarbetet och partnerskapet mellan länderna på alla områden.

I sitt tal sade Niinistö att de två exportberoende länderna kan stå inför en annorlunda tidsperiod i fråga om den internationella handeln än vad man vant sig vid.

– Oron för protektionismens uppgång är grundad. Att stänga gränserna är inte rätt svar på globaliseringens utmaningar. Riktningen ska vara mot ett öppet samarbete med internationella spelregler.