På torsdagskvällen kom hon fram till slutsatsen att det inte längre finns förutsättningar att leda partiet. Hon anser att hon inte kan bedriva det förnyelsearbete av politiken som är nödvändigt.

– Det är just nu inte möjligt. Det är för många moderater som bara ägnar sig åt det som kan beskrivas som självskadebeteende, säger hon.

Kinberg Batra har uppmanat valberedningen att kalla till en extrastämma så att en ny partiledare kan väljas.

– Det här betyder inte att Moderaternas problem är över, säger hon och uppmanar alla i partiet att sluta upp kring den som blir hennes efterträdare.

Hon tackar dem som stött henne och sina kollegor i Alliansen.

– Jag kommer att sakna vår gemenskap som personer, säger hon.

– Jag är stolt över förtroendet jag fick att vara partiledare och bli Moderaternas första kvinnliga partiledare. Jag hoppas min dotter kan uppleva att Sverige får sin första kvinnliga statsminister, säger Kinberg Batra.
– Jag har vetat länge och påmints om det de senaste tre åren, att kvinnor och män behandlas olika i offentligheten och i politiken. Det visste jag om. Men det här handlar om mycket mer än så. Det handlar om politiken, om Moderaterna, säger Kinberg Batra.

Kinberg Batra påpekar att hon valdes av en enig stämma 2015 och att hon påbörjade förnyelsearbetet direkt.

– Det har snart gått tre år sedan dess. Tre dramatiska år. Men jag är inte rädd för det som är svårt. Då hade jag inte tagit det här jobbet.

Moderatledaren pekar på hur hon förnyat partiets politik.

– När andra legat i hängmattan den här sommaren har vi presenterat två jobbreformer. Uppgiften är inte klar.

Kinberg Batra får frågan om hon ångrar att hon öppnade dörren för Sverigedemokraterna.

– Att ta tag i besvärliga frågor betyder också att ta sina smällar. Men jag ångrar absolut inte mina ställningstaganden.

Kinberg Batra uppger att partiet står väl rustat med en ny politik som ska presenteras i början av hösten, men att den inte går att föra fram i det läge som nu råder. Därför gjorde hon en samlad bedömning att det bästa är att avgå.
På frågan om hon känner sig sviken av partikamrater säger hon:

– Jag är besviken på vår situation. Jag tar mitt ansvar för min del i det.

Kinberg Batra vill inte spekulera i vem som blir hennes efterträdare.

– En sak är viktig, oavsett vem det blir, det är att hela partiet sluter upp.

Fakta: De krävde Kinberg Batras avgång
Moderaternas länsförbund i Stockholms län, Stockholms stad, Dalarna, Örebro län, Västerbotten, Uppsala län, Gotland, Södermanland, Jämtland, Västernorrland och Östergötland krävde att partiledaren Anna Kinberg Batras avgång. Även ungdomsförbundet Muf gick på samma linje.