Myndigheterna i USA har beordrat evakueringar inför stormen väntas nå land tidigt på lördagen lokal tid.

USA:s orkancentrum har varnat för att Harvey snabbt ökar i styrka och kan leda till livsfarliga översvämningar.

Guvernören i Texas bad president Donald Trump att utlysta Harvey till en storkatastrof för att federationen ska kunna ge Texas mera hjälp. Orkanen befaras ställa till med årtiondets värsta ödeläggelse.

Flera dagars störtregn

Till exempel kuststaden Corpus Christi i Texas har gett en frivillig evakueringsuppmaning, men byarna Port Aransas och Aransas Pass, har redan gett order om evakuering. Också invånarna i Portland i Texas har fått order att evakuera sig.

– Alla som ännu inte har evakuerat sig: skynda er, uppmanar staden invånarna på sin webbplats.

Houston, som ligger på orkanens väntade rutt, har ännu inte gett order om evakuering, men myndigheterna varnar för att staden kan få hela fem dagar av störtregn. Skolorna håller stängt åtminstone på måndag.

Evakueras från oljeriggar

Också i grannstaten Louisiana förbereder man sig på stormen. Enligt prognoserna kommer orkanen att härja i delstaten i flera dagar innan den försvagas eller drar vidare. Myndigheterna befarar bland annat stora översvämningar. Louisianas guvernör John Bel Edwards har beskrivit situationen som farlig och har utlyst nödläge i hela delstaten.

I Louisiana ligger bland annat staden New Orleans, som drabbads hårt av orkanen Katrina 2005. Stadens borgmästare sade på torsdagen att New Orleans har höjt beredskapen för att kunna reagera på störtregn och översvämningar.

När orkanen når bland annat Texas når den också viktiga oljeproduktionsområden. Flera oljebolag har vidtagit försiktighetsåtgärder bland annat genom att evakuera sin personal från oljeplattformer.

Artikeln rättad 28.8 2017 klockan 11.44: Orterna på Texas kust heter Port Aransas och Aransas Pass, inte Port Arkansas och Arkansas Pass.