Den här lammsteken är en av mina mer omständiga matutsvävningar. Men det är väl värt besväret. Den här steken har jag gjort som en rullad. På så sätt får jag in kryddningen överallt i köttet och dessutom skapar jag en större stek då jag formar om den till en platta, fyller med godsaker, rullar som en rulltårta och knyter ihop den med bomullssnöre. Jag får fler portioner ur den än om jag bara stekt den. Bra om du väntar många på middag, alltså. Har du inte tålamod med detta går det också att hålla sig till fickmetoden, alltså skära en djup ficka i steken, fylla hålet med kryddor och knyta ihop. Räkna med att det går mindre fyllning i så fall. Jag har valt att fylla min stek med getost, pinjenötter, vitlök och persilja. Det går givetvis att fylla den med något annat man tycker om, eller bara örter. Pannacotta är inte den hetaste desserten i restaurangvärlden just nu, men på hemmaplan regerar den. Det är inne så konstigt heller då den är lätt att göra, lätt att förbereda och lätt att experimentera med gällande smaksättning och komposition. Mitt påskbröd i år är en redig brödkrans tänkt som brytbröd på påskmiddagen. Alla får bryta åt sig en bit av kransen, och den räcker garanterat åt alla. Ett matbröd blir inte mera familjärt än så här. Degen är en smörig variant, så inget bordssmör behövs till. Det är bara att ta en tugga till maten, kanske doppa det i såsen på tallriken... om sällskapet tillåter det. FYLLD LAMMSTEK 1 lammstek med ben 2 vitlöksklyftor 1 kruka persilja 1 näve pinjenötter getost i tunna skivor olivolja bomullssnöre salt, peppar honung Tomater på klase 1 flaska portvin Ta fram steken och klappa den torr med hushållspapper. Börja med att göra ett snitt längs ytan, från mitten, mot benet. Karva ur benet efter bästa förmåga. Fortsätt nu att skära upp steken som en fjäril, så att du lämnar med en hyfsat jämn rektangel. Ta en köttklubba och banka ut köttet så jämnt som det går. Det här momentet är lite bökigt. Du kommer att knyta ihop köttet senare så eventuella ojämnheter går i det skedet att rätta till och knyta ihop. När du är nöjd med köttet är det dags att göra fyllningen. Mixa vitlöken, en rejäl näve persilja och pinjenötter till en pesto. Späd med olivolja. Bred ut den gröna massan på köttstycket. Fördela getost, salta och peppra och avsluta med att ringla lite honung över osten. Nu är det dags att rulla ihop steken igen. Sätt ugnen på 200 grader. Rulla köttet från långsidan precis som en rulltårta, så hårt som du kan. Lämna den med skarven nedåt på skärbrädan. Vira ihop steken med snöret med 2 centimeters mellanrum mellan öglorna. Lägg rullen i stor ugnsform. Lägg tomaterna runt omkring. Skvätt lite olivolja över både köttet och tomaterna, salta och peppra. Ställ in i ugnen och stek på 200 grader i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader. Häll en skvätt portvin över köttet var femtonde minut. Efter cirka 1 timme är steken klar, beroende på tjocklek. Kontrollera med en köttermometer som bör visa cirka 63 grader. Ta köttet ur formen och vira in i aluminiumfolie. Den bör vila åtminstone en kvart innan den skärs upp. Gör såsen så länge på skyn ur formen. Ta bort den ytligaste oljan ur skyn med en matsked. Sila skyn över i en såskastrull. Tillsätt vatten, cirka en tredjedel av mängden sky. Låt koka upp. Smaksätt med oxfond och lite tomatpuré. Red av med maizena utrört i vatten. Servera steken med potatis. PASSIONSFRUKTSPANNACOTTA VIT 6 portioner 2 dl grädde 2 dl mjölk 2 msk socker 2 tsk vaniljsocker 100 gram vit choklad 4 gelatinblad 8 passionsfrukter Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka under tiden upp grädde, mjölk och socker i en kastrull. Gröp ur fruktköttet ur passionsfrukterna och rör ner dem i gräddmjölken. Sila blandningen till en ny kastrull. Smält ner gelatinbladen och till sist chokladen. Häll upp i portionsskålar och låt stå att stelna i kylen cirka 2 timmar. MALINS PÅSKBRÖDKRANS 50 g jäst 500 g kall mjölk 2 tsk salt 2 tsk socker 1 ägg 200 g durumvetemjöl cirka 700 g halvgrovt vetemjöl 200 g smör, rumstemp. Mät upp jäst, mjölk, salt, socker och ägg i en degbunke. Blanda väl. Knåda ner mjölet, allt på en gång. Använd helst degmaskin till detta. Känns degen väldigt torr (beroende på mjölsort) späd med lite mjölk. Låt degen knådas lugnt men bestämt i fem minuter. Tillsätt smöret lite i taget tills du fått en smidig deg. Degen får gärna vara lite kladdig, men ändå seg i konsistens. Justera med extra mjöl vid utbakningen i stället. Lägg upp degen på mjölat bakbord, forma den till en limpa och låt den vila i 10 minuter. Baka sen ut den till tre långa stänger som du flätar ihop, fäst ändarna i varandra till en rund krans. Låt kransen jäsa under bakhandduk på varm plats i cirka 1 timme. Pensla kransen med uppvispat ägg, strö på sesamfrön och grädda i ugnen på 200 grader cirka 30 minuter, beroende på ugn. Testa med en termometer, brödets innertemperatur bör vara över 90 grader. Sänk värmen om brödet bränns. Låt svalna innan du skär upp det.