Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten skänker 1.000 euro per tidning till en välgörenhetsorganisation för att hjälpa till i arbetet med flyktingströmmarna. – Som det huvudsakliga svenskspråkiga mediet i Österbotten vill vi på HSS Media ta vårt ansvar. Vi vill lyfta fram frågan på ett positivt sätt genom att själva ta en aktiv roll. Och vi måste handla nu, situationen är akut, säger Svante Wahlbeck, verkställande direktör på HSS Media. – Vi hoppas att så mänga som möjligt, både företag och privatpersoner, vill vara med och dra sitt strå till stacken nu då behovet är som störst, säger Wahlbeck.


Vasabladet väljer att skänka sina 1000 euro till Kyrkans utlandshjälp. – De medel vi har går främst åt till att skaffa rent vatten, sanitär hjälp, psykosocial hjälp, varma kläder och filtar. Ingen donation är för liten, säger Minna Elo, informatör på Kyrkans utlandshjälp. Organisationen jobbar för att hjälpa dem som är i störst nöd oberoende av religion, politisk ståndpunkt eller härkomst. Verksamheten har nu också utvidgats till Ungern, Serbien och Grekland. – Vi måste inse att den humanitära krisen är nu, därför behövs också hjälpen just nu. Jag hoppas att vi kan få in så mycket pengar att de även räcker till för vår hjälpverksamhet i flyktinglägren i Jordanien.


Österbottens Tidning väljer att skänka sina 1000 euro till föreningen Nada Nord. – Varenda liten peng är guld värd. Vi som bor i Europa och har det så bra har också en skyldighet att hjälpa, säger Gunilla Luther-Lindqvist på Nada Nord. Föreningens mål är att hjälpa på plats och ställe. Som bäst har man samarbete med en kyrka på grekiska Lesbos där man också köper alla förnödenheter. – Det är viktigt att vi reagerar nu direkt. Vintern är på väg och vi ska minnas att de här människorna verkligen förlorat allt. På sin höjd har de en liten ryggsäck eller kanske sin mobiltelefon, det är allt de har kvar, säger Luther-Lindqvist.


Syd-Österbotten skänker sina 1000 euro till Röda Korset. – Det absolut snabbaste och mest slagkraftiga sättet att hjälpa är att skänka en slant. Då kan vi handla och agera lokalt. För bara en femma får man till exempel en del mediciner, medan en tjugolapp räcker till en köksutrustning för en familj på fem personer, säger Ricky Berglund på Röda Korset. Internationella Röda Korset behöver enligt uträkningar ungefär 2,3 miljoner euro för att avhjälpa situationen bara i Grekland och har därför bett sina systerorganisationer om hjälp. – Öarna är mycket hårt belastade just nu. Det är jättefint att företag som har synliga roller i samhället vill vara med och hjälpa, säger Berglund.