Det var en enig social- och hälsovårdsnämnd som i tisdags gick in för att ändra strukturen i vården. Den ska bli mera klientorienterad och samtidigt sparar man pengar.

Den största åtgärden är att man under vårens lopp lägger ner avdelning 7 på Malmska. Här finns 30 platser och ungefär hälften av patienterna är i sådant skick att de kan rehabiliteras och flyttas till andra boenden.

– För varje patient görs en individuell vårdplan, säger social- och hälsodirektör Pia Vähäkangas.

Samarbetsförhandlingar ska föras med de 28 anställda på avdelningen. Några uppsägningar blir det inte utan personalen kan erbjudas jobb på andra avdelningar eller inom äldreomsorgen.

Centrummottagningen på Stationsvägen i Jakobstad flyttas till Malmska-området när hyresavtalet löper ut i slutet av nästa år.

Pedersöre mister två av fyra hvc-mottagningar nästa höst när mottagningarna i Kållby och Purmo stängs. I Nykarleby läggs röntgen ner.

Med de omstruktureringar som görs kommer social- och hälsovårdsnämnden ner till en budgetsumma som bara ligger 300 000 euro högre än bokslutet 2014. Då ingår också ett effektiveringskrav på 450 000 euro.

Budgetförslaget ska ännu godkännas av stadsfullmäktige i Jakobstad.