Bloggdrottningen Malena "Malenami" Björndahl, tidigare riksdagsledamoten och ministern Ulla-Maj Wideroos, fransmannen Julien Huber som blev Sveriges mästerkock, Vasas flora och fauna-profilen Mattias Björkas, dirigenten Anna-Maria Helsing, skådespelaren Carola Sarén, professorn i kirurgi Malin Sund, motivationscoachen Christoph Treier, musikern Robert Hagnäs, hinderlöparen Camilla Richardsson, egyptologen Sofia Häggman, regionombudsman Håkan Omars och tidigare KSF Media-vd:n Barbro Teir. Det är några av de personer med österbottnisk anknytning som sommarpratar i Radio Vega i sommar. Med på listan finns också Anneli Heikkilä-Nordmyr från Korsnäs som röstats fram som lyssnarnas sommarpratare. Totalt 40 personer kommer under en timme i sommar att prata om saker som ligger dem nära hjärtat, som upptar deras tankar, som de blir berörda av eller engagerar sig i. Enligt projektledaren Heidi Grandell-Sonck blr det lättare för varje år att få folk att ställa upp och sommarprata. – Jag tror att de som tidigare år har hört programmen och har något att berätta känner sig trygga i att tacka ja. Man behöver ju inte vända in och ut på sig själv i ett sommarprat, men gärna vara personlig, och det kan man vara på flera olika sätt, säger Grandell-Sonck. Är det något särskilt som många pratar om i år? – Det är rätt så tydligt att många sommarpratare i år vill säga något om världsläget. Men alla de som gör det, gör det på sitt eget sätt, säger Grandell-Sonck. Sommarpraten i Radio Vega startar den 27 juni och sänds klockan 10.05 och 18.03. De finns också tillgängliga på Arenan samma dag från klockan 7 och 30 dagar framöver. Sommarpraten utan musik finns på Arenan och som podd utan tidsbegränsning.
Vegas sommarpratare 2016 27.6 M.A.Numminen, artist. 28.6 Malena "Malenami" Björndahl, bloggdrottning. Från fru med traditionella värden till singelmamma. 29.6 Sixten Korkman, professor emeritus. Född och uppvuxen i Vasa, trivs på stugan i Ekenäs, jobbar i Helsingfors. 30.6 Jessica Stolzmann, utrikesredaktör, Svenska Yle. Bor i Helsingfors, född i Åbo, uppvuxen i Borgå och somrarna i Nagu. 1.7 Li Andersson, politiker, VF.

4.7 Ulla-Maj Wideroos, tidigare minister. Om makten i korridorerna och att vara nybliven pensionär. 5.7 Thomas Lundin, programledare, artist. Född och uppvuxen i Hangö, verksam i hela Svenskfinland. Bor i Ekenäs. 6.7 Julien Huber, mästerkock. Född i Frankrike och bor i Vasa. Om hur tävlingen Sveriges mästerkock förändrade hans liv så att han hamnade i Finland. 7.7 Mattias Björkas, artist. Popbandet Vasas flora och fauna. Upptäckt i Sverige. 8.7 Sabine Forsblom, författare. Född och uppvuxen i Borgå och semestrar på sitt torp i Östnyland.

11.7 Heidi Schaumann, chefsekonom, Aktia. Född i Pojo, uppvuxen i Ekenäs. Bor i Helsingfors, sommaren i Raseborg och Estland. 12.7 Petteri Väänänen, kommunikationskonsult. Om tågminnen. 13.7 Miapetra Kumpula-Natri, europaparlamentariker, SDP 14.7 Johan Tollgerdt, utrikesredaktör. Paris. 15.7 Anneli Heikkilä-Nordmyr, Lyssnarnas sommarpratare. Bor i Korsnäs. Om barnlöshet och längtan efter barn.

18.7 Carl Haglund, tidigare minister. 19.7 Anna-Maria Helsing, dirigent. Om att bli och vara dirigent. 20.7 Robert Helenius, tungviktsboxare. Född och uppvuxen i Borgå/Lovisa. Bor just nu på Åland och i Tyskland. 21.7 Nora Hämäläinen, docent i filosofi, HU. Född och bosatt i Helsingfors med stuga i Dalarna, Sverige. Om nedskärningarna i universitetsvärlden. 22.7 Pirkko Mannola, skådespelare. Född och uppvuxen i Valkeakoski, bor i Esbo och har sommarstuga i Korpo.

25.7 Carola Sarén, skådespelar, humorist. 26.7 Malin Sund, professor i kirurgi, Umeå universitet. Hemma från Karleby. 27.7 Christoph Treier, motivationscoach för bl.a. Kaisa Mäkäräinen. Född i Schweiz, bor i Karleby. 28.7 Robert Aschberg, programledare,Sverige. Om sina finska rötter och fördomar. 29.7 Kati Outinen, skådespelare. Född i Helsingfors och bor i Karis.

1.8 Fritz Jakobsson, konstnär. 2.8 Robert Hagnäs, musiker. Wentus Blues Band. 3.8 Mikaela Sonck, tv-producent, SVT. Född och uppvuxen i Ekenäs. Verksam i Stockholm. På semester helst i Ekenäs skärgård på egen terass eller på restaurang Scolas terass i Barösund, Ingå. 4.8 Camilla Richardsson, hinderlöpare. Bor i Vasa. 5.8 Fred Forsell, ståuppare, krönikör i tidskriften Amelia. Hemma från Åland, bor i Stockholm.

8.8 Peter Sunde, internetaktivist. Var med och grundade Piratpartiet i Sverige. Medgrundare samt före detta talesman för webbplatsen The Pirate Bay. 9.8 Sofia Häggman, egyptolog, chef för Medelhavsmuseet i Stockholm. Sommarstuga i Egypten. Bor i Uppsala, bördig i Vasa. 10.8 Barbro Teir, tidigare vd för KSF Media. Född och uppvuxen i Vasa och Korsholm.Somrarna hemma i trädgården i Söderveckoski (Borgå) och på villan på Skutskärsören i Vasa skärgård. 11.8 Reband Xoshnaw, kurdisk journalist. Tvåbarnsfar och sociolog. 12.8 Jörn Donner, författare.

15.8 Aslak Paltto, ursprungsjournalist, same. Om att studera journalistik om och för ursprunsgfolk. 16.8 Hannah Kaihovirta, konstnär och forskare och universitetslärare på Åbo Akademi i Vasa. 17.8 Håkan Omars, regionombudsman. Satsar på sin passion, musiken. Om hur sjukdomen förändrade hans liv. 18.8 Mari Tikkanen, egenföretagare. Driver konsultföretag med mål att starta projekt i U-länder. Född i Turkiet, bott i Bangladesh och på Elfenbenskusten.Sommarstuga i Kimito. 19.8 Simon Zion, artist. Ekenäsbo som tog Sverige med storm i Idol 2015. Källa: Yles uppgifter