Decembermörker, ljuständning, jultomtar, välgörenhet. Och så lucköppning, förstås. Vasabladets julkalender på webben bjuder på alla de klassiska ingredienserna som behövs för att bygga upp stämningen inför julafton.

Dessutom kan man på köpet lära sig roliga saker om julen, kalendern är nämligen utformad som en frågesport. I varje lucka hittar vi ett videoklipp med en känd österbottnisk profil i tomtemundering som gör sitt bästa för att svara på tre kluriga julfrågor – och för varje rätt svar donerar Vasabladet en slant till barnavdelningen på Vasa centralsjukhus.

– Julen handlar ju om att ge och sprida glädje, därför kom vi på idén att man kunde skänka pengarna till ett gott ändamål.. Många barn tvingas tillbringa julen på sjukhuset och vi hoppas att den här donationen ska bidra till att göra deras jul lite bättre, säger Jonny Smeds och Felix Rantschukoff som producerat årets kalender.

– I kalendern försöker vi också förmedla den där känslan av en viss mystik och förväntan som präglade julkalendrarna när vi själva var barn.

Videoklippen i luckorna har filmats in på olika håll i Vasabladets spridningsområde. Att få folk att ställa upp på videoklippen har inte varit några som helst problem, menar kalendermakarna.

– Så gott som alla har genast tänt på vår idé. Att det är för ett gott ändamål har säkert sänkt ribban för folk att ställa upp och klä ut sig till tomte och kanske agera lite utanför sin bekvämlighetszon. Vi är jättetacksamma mot alla som velat vara med – både vi och deltagarna har haft roligt.

– Alla frågorna vi ställt dem är kanske inte helt vetenskapliga, utan gjorda lite med glimten i ögat. Ingen behöver hamna på noll rätt.

Målet har varit att få med kända profiler från olika orter, ålders- och yrkesgrupper.

– Det är lite som med en Aladdinask – alla hittar säkert sin egen favorit.

Dessutom finns ansikten från Vasabladet och HSS Media med på ett hörn i luckorna – filmade i en provisorisk studio i Vasabladets källargym.

– Med enkla medel och lite fantasi kan man åstadkomma ganska mycket, säger Smeds och Rantschukoff och skrattar.

Varför lönar det sig att räkna ned till julen med VBL-kalendern?

– Vi hoppas att vi kan bjuda på julkänslor och mysig stämning. Varje lucka bjuder ju också på ett litet spänningsmoment: hur ska det gå i frågesporten?

– Och framför allt – vad gömmer sig i lucka 24?


Här hittar du lucka 1 i årets julkalender.