Förra veckan skrev Vasabladet om Korsholmaren Mikael Gädda som kontaktat flera politiska partier i Sverige med anledning av svenskans försämrade ställning i Finland.

Gädda har också hört av sig till president Sauli Niinistö och fick i dag svar från presidentens specialmedarbetare. Gädda hade skrivit till presidenten med anledning av den aktuella vårdreformen.

I svaret konstateras att ärendet och lagstiftningen tillhör bland annat social- och hälsovårdsutskottets och finansutskottets områden. Presidentens uppgifter finns reglerade i grundlagen och innefattar social- och hälsovårdsreformen, lyder svaret.

– Presidenten kan inte ingripa i ärenden som inte uppgifterna eller befogenheter och dessvärre inte hjälpa er i detta ärende, står i svaret från presidentens specialmedarbetare. 

– Jag är väl medveten om att presidenten inte kan ingripa i statsrådsärenden. Men jag ger mig inte. Är de envisa är jag det med, säger Gädda. 

Han följer noggrant med situationen och hyser ännu förhoppningar att presidenten inte kommer stadfästa lagen. 

– Ju fler som skriver brev till honom desto bättre. 

Vad tycker du om själva svaret? Det var ju presidentens specialmedarbetare som svarade? 

– Jag tycker det är positivt att han noterat situationen och svarat. Jag vet inte hur arbetsfördelningen ser ut på presidentens kansli, men jag kan anta att specialmedarbetaren läst brevet åt presidenten och att han sedan dikterat sitt svar.