Bristen på lärare i Sverige får kommunerna att blicka mot Finland, där arbetslöshetsprocenten bland lärare är ungefär sju procent, skriver Sveriges Radios finskspråkiga radiokanal Sisuradio.

Redan i november arrangerade Eskilstuna kommun en rekryteringsresa till Åboregionen för att informera om arbetsmöjligheter inom kommunen. Men intresset och behovet av i synnerhet grundskolelärare är så pass stort att fler svenska kommuner vänder blickarna österut.

– Vi tror att vi kan väcka intresse och erbjuda olika alternativ om fler kommuner gör den här resan tillsammans, säger Maria Bergström på Arbetsförmedlingen i Malmö till Sisuradio.

Malmö, Eskilstuna, Örebro och Arbetsförmedlingen planerar en gemensam rekryteringsresa till Vasa i månadsskiftet april-maj. Orsaken till Vasabesöket sägs delvis bero på Åbo Akademis svenskspråkiga lärarutbildning och att det i regionen bor många svenskspråkiga.

Daniel Lindbladh på Malmö stads grundskoleförvaltning säger till Sisuradio att Malmö är i stort behov av lärare till grundskoleutbildningen och att staden även erbjuder jobb åt lärare vars modersmål inte är svenska.

– Huvudsaken är att man behärskar språket så pass bra att man kan undervisa i det egna ämnet. Vi kräver inte fullständiga språkkunskaper och det gör inget om läraren pratar svenska med brytning, säger Lindbladh.

Behovet av arbetskraft i Sverige är stort också inom andra områden. Främst inom byggbransch och hälsovården söker Sverige arbetskraft, inte bara i de nordiska länderna, utan i hela Europa.