Under vårvintern är det många ungdomar som fyller i tiotals arbetsansökningar men ändå står arbetslösa på skolavslutningen. För att hjälpa unga komma i kontakt med företag som anställer ungdomar ordnande Österbottens arbets- och näringsbyrå ett sommarjobbsevenemang på Technobotnia på torsdagen.Salen kryllar av ungdomar i jakt på sommarjobb och företagens montrar står på rad. Lina Karlsson, 18 år, har kommit till evenemanget för att förbättra sina möjligheter att få jobb.

– Jag tycker det är svårt att få sommarjobb, speciellt eftersom jag är döv.

Karlsson har tidigare somrar jobbat med att plocka jordgubbar och målat. I sommar skulle hon vilja jobba utomhus med parkarbete.

– Jag vill jobba halva sommaren. I början av sommaren vill jag hinna umgås med min pojkvän innan han rycker in i armén.

Nico Saxén, 22 år, och Valentin Rocha, 21 år, studerar båda it på Novia. De hoppas få jobb inom den egna branschen i sommar.

– Det är svårt att få jobb inom vår bransch eftersom kriterierna och konkurrensen är så hårda. För mig är erfarenheten viktigare än pengar, säger Rocha.

Under träffen får ungdomarna träffa arbetsgivare och få tips om vad de ska tänka på när de söker sommarjobb. Dessutom får de hjälp att slipa meritförteckningen och ta ett nytt foto att komplettera sin arbetsansökan med. Hannu Ollikkala vid Österbottens arbets- och näringsbyrå säger att evenemanget är till för att ungdomar som söker sommarjobb ska få en chans att träffa potentiella arbetsgivare.

– Det är ett bra sätt att få reda på mer om jobben. För några år sedan var det svårare att få jobb, men nu finns det ett större utbud.

På plats i Technobotnia finns 15 arbetsgivare och ungefär 1500 sommarjobb. Reeta Takkinen från Danfoss säger att företaget erbjuder tiotals jobb i sommar.

– Inom produktionen kan man få jobb hos oss även utan tidigare arbetserfarenhet eller utbildning inom det området. Det viktigaste är att man är glad, ivrig och öppen för att lära sig nya saker.