Vasa stad bör se till att de maximala tidsfristerna för tillgång till mun- och tandvård motsvarar den lagstadgade nivån, uppger Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland (RFV).

RFV förutsätter att staden ser till att tillgången till vård motsvarar den i hälso- och sjukvårdslagen stadgade nivån senast den 18 augusti. Annars tvingas staden betala 250000 euro i böter.

I Vasa blev väntetiderna för icke-brådskande mun- och tandvård i fjol längre än de maximalt tillåtna sex månaderna. I november 2016 stod 468 patienter i kö längre än sex månader. I december hade antalet patienter i kö ökat ytterligare med nästan 400, skriver enligt RFV.

Vasa social- och hälsonämnd förpliktas även att före den sista augusti i år redogöra för vilka åtgärder som vidtagits för att tillgången till vård ska motsvara den lagstiftade nivån. Dessutom ska staden rapportera om vilka utvecklingsåtgärder man vidtagit vad gäller tidsbokningssystemen.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska vård som konstateras vara behövlig ordnas inom skälig tid, dock senast tre månader efter bedömningen av vårdbehovet.

Den maximala väntetiden på tre månader kan inom mun- och tandvården överskridas med högst tre månader om man utgående från medicinska, terapeutiska eller andra motsvarande motiverade skäl kan skjuta upp vården utan risk för patientens hälsotillstånd.