Vasa yrkeshögskolas rektor Tauno Kekäle vill ta det säkra före det osäkra. Han har ansökt om ett kortfristigt lån av Vasa stad, så att sommarens löner kan betalas ut utan problem. Stadsstyrelsen beviljade lånet på 300 000 euro på måndagen.Det är den minskande statliga finansieringen som är orsaken till likviditetsproblemen. De senaste fem åren har yrkeshögskolans statliga pengar minskat med 4-6 miljoner euro. Årets budget är den tredje som kommer att visa underskott, trots samarbetsförhandlingar.

En ljusning är i sikte. Regeringen har för avsikt att skjuta till kapital till yrkeshögskolorna under slutet av året. Samtidigt väntas yrkeshögskolorna få samma rätt som högskolorna att samla in privata pengar.

Men på kort sikt vill Vasa yrkeshögskola inte riskera att bli utan pengar i kassan. Så nu får man stadens lån, som ska betalas tillbaka redan i januari 2018.

Stadsstyrelsen har också beslutat köpa mer aktier i sitt dotterbolag Vasa yrkeshögskola. Det är Österbottens förbund som vill sälja sin andel på tio procent för 150 000 euro. Landskapsförbundet vill i och med landskapsreformen inte äga delar av endast en av flera yrkeshögskolor i landskapet.

Efter köpet, som stadsfullmäktige ska godkänna, äger staden 84 procent, och Vasa universitet och Österbottens handelskammare 8 procent vardera.