Föraren, som befunnit sig i bandvagnen under isen i flera timmar, har konstaterats avliden, meddelar den svenska Försvarsmakten.

Bandvagnens förare är en soldat hemmahörande i södra Sverige. Hans anhöriga är underrättade. Enligt Aftonbladet var mannen 23 år gammal.

"Det värsta som kan hända har tyvärr hänt. I denna svåra stund går våra tankar till de anhöriga och de närmaste kamraterna", säger regementschefen och övningsledaren överste Mikael Frisell på Försvarsmaktens hemsida.

Fordonet, en bärgningsbandvagn 90, gick genom isen vid 22.30-tiden på kvällen svensk tid, och den kunde bärgas strax före klockan halv tre på natten.

– Vi vet att det är en stridsvagn som har navigerat fel. Försvaret säger att man har kört ner i en å och sjunkit till botten, sade Trond Olofsson, inre befäl på räddningstjänsten i Norrbotten, till TT i natt.

Bandvagnen deltog i övningen Vintersol där bland annat förmågan att verka under vinterförhållanden tränas, skriver svenska Försvarsmakten på sin hemsida.

En person kunde efter olyckan på egen hand ta sig ut ur bandvagnen, kraftigt nedkyld. Tre andra personer, militär personal från andra militära fordon som gjorde ett räddningsförsök, har också blivit kraftigt nedkylda, skriver polisen på sin hemsida.

Försvaret skickade bärgningsstridsvagnar till platsen för att försöka bärga upp fordonet. Räddningspersonal, sjukvårdspersonal, ytbärgare och bärgare finns på olycksplatsen, uppger Försvarsmakten.