Hundratals människor greps i går vid en demonstration där tusentals människor protesterade mot korruption i Moskva. Enligt polisen greps uppskattningsvis 500 personer vid demonstrationen i Moskva. Organisationen OVD Info uppgav för sin del att åtminstone 933 personer greps i Moskva och att flera personer greps också i andra städer.

Nyhetsbyrån Interfax rapporterar om 130 gripna i S:t Petersburg.

Bland de gripna finns oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, som ställs inför domstol i dag. Navalnyj, som kallat ihop demonstrationen, kan få tillbringa ett par veckor i cellen, sade en talesman för honom.

I ett uttalande talar EU om fredligt demonstrerande människor och uppmanar Ryssland att släppa dem. Enligt en EU-talesman hindrade polisen genom sitt agerande människor från att använda sin yttrandefrihet. EU uppmanade Ryssland att respektera grundlagsenliga rättigheter och följa sina internationella skyldigheter.

Demonstrationer hölls i uppemot hundra städer i Ryssland, trots att största delen av dem inte hade tillstånd.

Bakgrunden till demonstrationerna är en video från Navalnyjs stiftelse mot korruption. På videon anklagar Navalnyj premiärminister Dmitrij Medvedev för att ha gömt egendom i olika stiftelsers och personers namn.

Kreml: Protesterna "provokation"

Kreml betecknar söndagen protester i Moskva och andra städer som "provokation".

– Vad vi såg i går på flera håll, särskilt i Moskva, är en provokation och en lögn, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov.

Enligt Peskov fick barn "löften om ekonomisk belöning i fall de skulle gripas av polisen" under protesterna.