Båda partierna har vind i seglen från en fråga som egentligen inte är kommunal. SFP kan plocka poäng på att det kämpat väl för sjukhusjouren, SDP:s Christer Bogren organiserade effektivt namninsamlingen lokalt.

För SFP talar också att Centerns enda man i sittande fullmäktige, Pentti Rajala, nu återvänder till sitt moderparti och troligen tar en stor del av Centerns understöd med sig. Till SDP:s fördel talar att partiet i år har bredast startfält med såväl erfarna veteraner som påfallande många unga.

Men om ekvationen ska gå ihop betyder det att KD slås ut. Leif Tast, som nu har partiets enda mandat, har ett troget stöd i Malax, men partiet kan förlora på att nomineringen i hög grad koncentrerats till Åminne. Tre av de fyra kandidaterna bor där.

Både Sannfinländarna och Samlingspartiet har små chanser i Malaxvalet. Sannfinländarna, som ställde upp kandidater även 2012, fick då 45 röster. Centern och KD som tog varsitt mandat fick 184 respektive 156 röster.

Vem som blir röstmagnet är ett frågetecken. De båda som toppade listan 2012, Hanna Strandberg och Martin Edman, är inte kandidater denna gång. Kampen står troligen mellan de tre följande på listan: Lorenz Uthardt (SFP), Håkan Knip (SFP) och Christer Bogren (SDP).

SFP håller valvaka i Malakta och SDP i Allaktivitetshuset i Övermalax i kväll.