Lagarna om de nya landskapen har inte trätt i kraft ännu, men det är bråttom med att få allt i ordning om landskapsreformen ska kunna bli verklighet den första januari 2019.Därför börjar det som kallas landskapets temporära beredningsorgan arbeta genast.

Styrelsen för Österbottens förbund tillsatte det temporära beredningsorganet i måndags. Det består av 18 personer från de samhällssektorer som mest berörs av vård- och landskapsreformen.

Formellt kan organet inte börja arbeta förrän den 1 juli, om den nya landskapslagen träder i kraft då, men i praktiken börjar det jobba genast.

– Alla landskap försöker forcera det här arbetet, säger landskapsdirektör Kaj Suomela.

Det är mycket som ska ordnas. Det handlar om att överföra stora mängder personal till det nya landskapet, få klarhet i hur man gör med fastigheterna, göra upp en första budget och dessutom ordna det första landskapsvalet, som hålls i januari 2018.

Efter landskapsvalet väljer det nyvalda landskapsfullmäktige en landskapsstyrelse, och då kan det temporära beredningsorganet träda tillbaka.


De 18 i beredningsorganet är:

Social- och hälsovården: socialdirektör Alice Backström, Korsholm, resultatområdeschef Matti Paloneva, Vasa, avdelningsskötare Riitta Palmberg, Kristinestad, överskötare Marjo Orava, Jakobstad, utbildningsöverläkare Tanja Eriksson, Vasa, förvaltningsdirektör Olle Gull, Vasa, administrativ överskötare Marina Kinnunen, Vasa.

Kommunerna: sektordirektör Jukka Kentala, Vasa, stadsjurist Anne Ekstrand, Jakobstad, ekonomidirektör Jan Finne, Vasa, HR-controller Päivi Berg, Vasa.

Specialomsorgsdistriktet: direktör Sofia Ulfstedt, Kårkulla.

NTM-centralen: specialplanerare Minna Uusimäki, direktör Anders Östergård.

Arbets- och näringsbyrån: servicedirektör Juha Nummela.

Österbottens räddningsverk: räddningsdirektör Tero Mäki.

Österbottens förbund: förändringsledare Varpu Rajaniemi, landskapsdirektör Kaj Suomela.