Tävlingen går ut på att lagen försöker få syn på så många fågelarter som möjligt under åtta timmar. Några av lagen bjuder in allmänheten för att vara med på ett hörn. Ett av dem är föreningen Ostrobothnia Australis lag vid Nojärv träsk i Petalax.

– Lagen ska endera se eller höra en fågelart och identifiera den. De lag som ser flest arter spanar ofta någonstans vid havet där det rör sig mycket flyttfåglar. De kan se upp emot 100 arter. Vid Nojärv träsk brukar vi se mellan 50 och 60 arter, lite beroende på vädret, säger Ditte Smeds-Weijola som är lagledare.

Fåglarna rör sig helst tidigt på morgonen. Därför börjar tävlingen redan klockan 5 på morgonen och slutar klockan 13.

– Vi räknar nog inte med att se några rariteter vid träsket, främst vanliga sjöfåglar, måsar, trutar och skogsfåglar. Men någon gång har vi sett storlom och salskrake, säger Smeds-Weijola.

Den som vill besöka laget ska köra genom Petalax mot Lolax och Bjurnäsväen till slut.

- Sedan är det ungefär 500 meter att gå till fots. Då kan man ringa mig på 040-9371109 så kommer jag emot, säger Smeds-Weijola.

Föreningen Ostrobothnia Australis deltar också med ett lag som placerar sig på Valsörarna. Det är föreningen Birdlife som ordnar Tornens kamp.