I påskas satte många italienare morgonkaffet i vrångstrupen när djurskyddsförbundet Leidaa publicerade en video där Berlusconi matar ett lamm med nappflaska. Förbundets grundare Michela Brambilla, som också är Berlusconis vän och partikamrat, berättade att han adopterat fem lamm som annars hade blivit någons påskmiddag.

Kampanjen med påsklammen var bara början. I maj lanserade Berlusconi och Brambilla ett nytt parti, Djurrättsrörelsen. Det ryktas också att Berlusconi har blivit vegetarian.

Vd:n Gianluca Felicetti på djurrättsorganisationen Lav har en positiv inställning till partiet. Under de senaste åren har nämligen djurens ställning försämrats i Italien.

– Vi hoppas att partiet skapar konkurrens mellan de övriga partierna så att de också tar in frågor om djurens rättigheter i sina partiprogram, säger Felicetti i Rom.

Det finns djurrättspartier i många länder men situationen i Italien är ovanlig eftersom partiet grundades av en känd politiker som representerar ett annat parti.

Veganalternativen ökar

Djurrättsfrågor och vegetarisk mat har blivit allt mer populärt i Italien.

Enligt fjolårets Eurispes-rapport är sju procent av italienarna vegetarianer och en procent veganer. Renata Balducci, ordförande för föreningen

Assovegan, uppger att siffran är ännu större.

– Veganismen har blivit en populärare livsstil. Mängden veganska produkter i mataffärerna har ökat märkbart – se bara på mängden olika alternativ till mjölk, säger Balducci.

Balducci berättar att mer än hälften av italienarna ibland köper veganprodukter, antingen av etiska skäl eller av hälsoskäl.

Det ordnas också betydligt fler kurser i vegansk matlagning än förr.

– Alla deltagare är inte veganer utan exempelvis ägare till restauranger, bagerier och glasskiosker, säger Balducci.

Få röster trots stora sympatier

Enligt Gianluca Felicetti uppskattar Lav alla politiker som främjar djurens rättigheter, oberoende av deras partitillhörighet. Men under sin tid som premiärminister tog Berlusconi aldrig upp djurens rättigheter.

– I Italien grundas partier också för att stjäla röster från andra partier, säger Felicetti.

Även om Berlusconi anser att partiet kan få upp till 20 procent av rösterna betraktar många detta som en överdrift.

– Det finns en risk att Djurrättsrörelsen blir ett parti som väcker stora sympatier men som få slutligen röstar på, säger Felicetti.