– Jag har redan pratat med Johan och han var vid gott mod, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström till Sveriges Radio Ekot.

Enligt Expressen landade han på Arlanda med regeringsplanet och togs emot på flygplatsen av familjen.

Johan Gustafsson kidnappades i huvudorten Timbuktu i november 2011 när han var på en motorcykelsemester genom Afrika. Han fördes tillsammans med flera andra utländska medborgare bort av beväpnade män och har sedan dess suttit fängslad av al-Qaidas gren Aqim.

– Med enorm glädje kan jag meddela att Johan Gustafsson har frisläppts och kan återförenas med sin familj. Det är efter samarbete mellan UD, polisens nationella operativa avdelning, svenska och utländska myndigheter som vi nått fram, sade Wallström till Sveriges Radio Ekot på måndagen.

Johan Gustafssons pappa Göran Gustafsson vill inte kommentera uppgifterna om frisläppandet för TT.

– Jag vill just nu inte prata, jag kan inte göra det. Du får ursäkta mig, säger Göran Gustafsson.

I maj i år hade Johan Gustafsson suttit kidnappad i 2 000 dagar. Den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers (GOTG) har försökt få honom fri, men uppgett att man nått en återvändsgränd med kidnapparna.


Johan Gustafsson

  • – Den 25 november 2011 var Johan Gustafsson, nederländaren Sjaak Rijke, en britt/sydafrikan och en tysk man på restaurang i Timbuktu i norra Mali, enligt ögonvittnen. Beväpnade män förde bort dem. Tysken gjorde motstånd och sköts ihjäl.
  • – Enstaka livstecken har förekommit. Kidnapparna i al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, har några gånger släppt filmer på gisslan. Mycket lite har dock varit känt om kidnapparnas krav.
  • – Statskupp, inbördeskrig och alltjämt en mycket spänd säkerhetssituation i Mali med omnejd har troligen bidragit till svårigheterna att få gisslan fri. Nederländaren Sjaak Rijke fritogs dock i april. De fransmän som suttit gisslan är också släppta.