IS har förlorat mycket mark i Syrien och Irak den senaste tiden och har därför vänt blicken mot Sydostasien. Där har rörelsen hittat allierade i lokala islamistgrupper.

Värst är situationen i Filippinerna, där islamister med koppling till IS har intagit staden Marawi på den södra delen av ön Mindanao. Hundratals människor har dödats i striderna i Marawi och cirka 200 000 har flytt från sina hem.

Terrordåd är inget nytt i södra Filippinerna där muslimska rebeller krigat mot regeringen i årtionden. Men nu deltar enligt armén utländska stridande från bland annat Tjetjenien, Indonesien och Malaysia i konflikten på rebellernas sida. Fenomenet är välbekant från IS kärnområden i Mellanöstern.

– Hittills har alla varit oroade över stridande som återvänder till sina hemländer från Syrien och Irak. Plötsligt har utländska stridande på Mindanao, som aldrig besökt Mellanöstern, blivit ett större hot, säger Sidney Jones, chef för konfliktforskningscentret IPAC till AFP.


"Res till Filippinerna"

För ett år sedan publicerade IS en video där rörelsen uppmanade sina följare att åka till Filippinerna om de inte kan ta sig till Syrien eller Irak. Enligt sakkunniga finns det redan över 60 extremistgrupper i Sydostasien som svurit trohet till IS under de senaste åren.

Striderna i Marawi bröt ut när filippinska säkerhetsstyrkor försökte gripa Abu Sayyaf-gruppens ledare Isnilon Hapilon. Abu Sayyaf är känt för att kidnappa vänsterländska turister. År 2000 höll Abu Sayyaf en turistgrupp med bland annat två finländska män som gisslan i ett halvt år.

Enligt konfliktforskningsinstitutet IPAC utropade IS i fjol Hapilon till sin emir i Sydostasien. USA har utlovat en belöning på fem miljoner dollar till den som griper Hapilon.

Terrorismforskaren Rohan Gunaratna vid RSIS-institutet säger att målet med erövringen av Marawi var att göra intryck på IS ledare i Mellanöstern.

– Erövringen av Marawi var en vändpunkt. Före det trodde inte staterna i Sydostasien att IS hade kapacitet att erövra en hel stad, skriver Gunaratna till Benarnews.


Tidigare attacker mot väst

Extremistgrupper i Sydostasien har planerat och stött flera terrorattacker mot västländer. Abu Sayyaf och den indonesiska gruppen Jemaah Islamiyah har bland annat kopplats till bombdådet mot World Trade Center 1993 och så kallade operation Bojinka två år senare. Målet med Bojinka var att spränga amerikanska passagerarplan.

Huvudplaneraren för terrordåden 2001, Khalid Sheikh Mohammed, var inblandad i Bojinka. Han har även varit bosatt i Filippinerna.

Ökat säkerhetssamarbete mellan länderna i regionen skulle vara det effektivaste svaret på terrorhotet. Men relationerna länderna i regionen är inte de bästa.

– Territoriella tvister och politiskt spel i regionen utgör hinder för det regionala samarbetet, varnade RSIS i en
rapport i fjol.

Turister varnas för terrordåd och kidnappningar

  • Extremiströrelsen IS har blivit starkare i Filippinerna, Indonesien och Malaysia. Det medför även ett hot för ländernas stora turistnäringar. Utrikesministeriet varnar för terrordåd och kidnappningar i sina senaste resemeddelanden för länderna.
  • I Filippinerna är terrordåd möjliga i hela landet. Risken är störst i huvudstaden Manila och ön Mindanao i söder. Resande uppmanas att undvika Mindanao och ögruppen Sulu på grund av risken för kidnappningar.
  • Bland Sulu-öarna finns Jolo där terrorgruppen Abu Sayyaf höll en grupp turister, bland dem två finländare, gisslan år 2000.
  • I Malaysia märks oroligheterna södra Filippinerna i delstaten Sabah. Resande uppmanas undvika delstatens östkust. Det finns risk för terrorism i hela landet.
  • Även i Indonesien finns det risk för terrordåd. Enligt ministeriet är risken störst i huvudstaden Jakarta samt på turistöarna Bali, Lombok och Sulawesi.