– Att öppna det stora lagpaketet kring vården ger också en möjlighet till nya överläggningar om jourförordningen. Om regeringen vill så kunde den frångå uppdelningen av sjukhus i omfattande och mindre omfattande jour. I stället kunde man trygga utvecklingen av de regionala centralsjukhusen, säger Matias Mäkynen, ordförande för SDP i Österbotten i ett pressmeddelande.

Ett sådant förfarande innebär enligt Mäkynen att centralsjukhusen i Vasa, Seinäjoki och Karleby kunde sköta jouren inom det egna landskapet efter bästa förmåga också i fortsättningen. De svåraste ingreppen kunde sjukhusen samarbeta kring eller köpa av universitetssjukhusen.

– Grundlagsutskottet har gett regeringen en möjlighet att ta några steg tillbaka för att vi ska kunna ta de sista stegen framåt som för reformen i mål.

Enligt Mäkynen styrker grundlagsutskottet det som experter och SDP sagt från första början. Utlåtandet innebär att reformen av social- och hälsovården måste planeras på nytt, vilket samtidigt gör det möjligt att återgå till de ursprungliga målsättningarna med vårdreformen.