Den 1 juni började Vasa arbetar­institut, i folkmun Arbis, och Vaasa Opisto sammanslå sina administrativa uppgifter. Samarbetet innebar ett gemensamt kansli och uppdelning av gemensamma uppgifter. Mia Wiik, rektor för Arbis, ser bara möjligheter med sammanslagningen.

– Vi hoppas att det ska ge ett större utbud av kurser och föreläsningar. För oss är det väldigt viktigt att utbudet på svenska inte blir mindre, utan större. Jag tror också att samarbetet kan underlätta marknadsföringen, säger Mia Wiik.

Ett gemensamt tema för både Arbis och Opistos kurser är det livslånga lärandet.

Höstens program innehåller en hel del nya kurser. Det har planerats så att det ska locka både deltagare som har mycket ledig tid och de som har mindre ledigt.

– Vi har någonting för alla. Programmet är en blandning av gamla godingar och nya kurser, säger Wiik.

En ny kurs i höst är Chick Pop, en kurs för kvinnor som vill bilda ett band. Linda Rönnholm fungerar som ledare för den kursen.

En annan nyhet inom musiken är ”Sång på Scen”. Under den kursen får deltagarna lära sig att hantera nervositet på scen.

Kurser inom bildkonst och hantverk har även fått ett förnyat utbud.

Att Finland firar 100 år syns också. Ett exempel på en kurs med det temat är ”Sy om din festklänning”.

På bildkonst- och hantverks­kurserna får deltagarna också lära sig andra språk.

– Jag brukar säga att hantverk är ett universellt språk, det spelar ingen roll vilket språk man talar. I fjol ledde jag en kurs där det talades sju olika språk. De här kurserna är ett mycket bra språkbad för deltagarna, säger Carola Renlund, lärare i konsthantverk.

I fjol var språkkurserna väldigt populära. Även i år hoppas man på många anmälningar. Det ordnas kurser i svenska, finska, franska, tyska, engelska, spanska, ryska, italienska, hebreiska och arabiska.

På Arbis är man nöjd med årets utbud, men hoppas ändå att under årets gång få tips på sådant som borde ordnas.

– Vi måste vara lyhörda. Det är svårt att veta vad folk vill delta i. Ibland kan en kurs som låter konstig på pappret få flest deltagare. Och ibland kan en kurs som har önskats länge bara locka en handfull del­tagare, säger Carola Renlund.