Ett unikt samarbete mellan flera österbottniska restauranger ska resultera i Österbottens Käk&Kök. Den drivande kraften bakom det hela är Kim Hellman, ägare av Vasarestaurangerna Gustav Wasa och Seglis. Filosofin bakom konceptet är en förlängning av det Hellman strävar efter i den dagliga affärsverksamheten. – Jag vill bygga upp en gastronomisk österbottnisk matkultur. Det ska inte bara vara färska råvaror av hög kvalitet, utan också sättet maten tillreds på ska uppnå vissa kriterier, såsom att det sker framför ögonen på kunden. Österbottens Käk & Kök fungerar som restaurang under Pop-up Österbotten och ska kunna servera mat till stora massor. Därför kommer den att tillredas bland annat på stora stekpannor. På menyn står helgrillad gris – grillad av Kenny Sundqvist från Restaurang Ädelbragd - och färsk Kvarkenfisk med tillbehör. För den som vill avrunda med något sött är dessa tre dagar en fest; på menyn finns såväl Hemgårdens Pop-up-choklad som glass tillverkad av 3 Kaverin Jäätelö med rötter i Österbotten. Törsten släcker man lätt med drycker från Bock’s Corner Brewery, starkare produkter kommer från Kyrö Distillery Company. Konceptet Österbottens Käk & Kök består av två delar, och Hellman rekommenderar varmt också den andra halvan av konceptet - Street Fooden - för den som vill prova på olika typer och smaker. – Det ska vara fräsch och fantastiskt god snabbmat. Bland alternativen finns Korv Görans kända produkter och Sundom böckling. Doften av Mikael Erikssons nybakade syltgrisar kommer att vara ett säkert lockbete, säger Hellman. Pop-up Österbotten arrangeras 11-13 juni.